Ny gemensam idétävling för lärosätena i Väst

Nyhet: 2011-08-25

Lärosätenas Idétävling Väst (LIV) är en helt ny idétävling som riktar sig till forskare vid lärosätena i Västsverige. Tävlingen arrangeras under 2011 av Innovationskontor Väst och GU Holding AB i samarbete med Göteborgs universitet, Chalmers, Högskolan i Borås, Högskolan i Halmstad, Högskolan i Jönköping och Sveriges Lantbruksuniversitetet i Skara.

Syftet med tävlingen är att bidra till att allmänt vidga synen på nyttiggörande och dess betydelse för forskningen, samt ge forskare möjligheten att testa nya former för nyttiggörande. På så sätt kan ännu fler forskningsresultat komma samhället tillgodo. En central roll i processen har lärosätenas innovationsrådgivare som hjälper forskarna att komma fram till vilka vägar till nyttiggörande som kan vara mest framkomliga.

- Som ett led i att vara en nyskapande professionslärosäte där samverkan med den offentliga sektorn och näringslivet ses som en viktig väg i att bidra till att stärka regionens tillväxt, är LIV en utmärkt metod för Högskolan i Borås att tillsammans med övriga högskolor och universitet utveckla stödet för de forskare som vill nyttiggöra sina resultat. Genom att högskolor och universitet gemensamt aktivt jobbar för att motivera våra forskare, kan vi således bidra till att stärka forskningens roll i regionutvecklingen. Det skall bli oerhört intressant att se vad LIV kan komma att resultera i, menar Staffan Lööf, utvecklingsdirektör på Högskolan i Borås.

En jury tar fram 1-3 pristagarna men även allmänheten kan vara med att påverka genom ett specialpris. Tävlingen drar igång nu och sista ansökningsdag är 6 november 2011.
Även om den gemensamma tävlingen är ny har erfarenheter hämtats från en tidigare, liknande satsning på Göteborgs universitet.
- GU Holding AB har på uppdrag av Göteborgs universitet och i samarbete med Västra Götalandsregionen, startat och arrangerat idétävlingar sedan 2006. Satsningen har resulterat i att GU Holding idag investerat i ett antal projekt och bolag som alla deltagit i idétävlingen. Tävlingen har lett till att forskare börjat tänka i nya banor kring sin forskning, och den har varit ett bra sätt att finna unika och kommersialiseringsbara idéer. Därför glädjer det mig att Innovationskontoret Väst, tillsammans med lärosätena i regionen, med stöd av våra erfarenheter arrangerar en gemensam idétävling . Min förhoppning är att vi genom Innovationskontor Väst, gemensamt medverkar för att bli bättre på att nyttiggöra den forskningen som syftar till att tillämpas i samhället, säger Margareta Wallin Peterson, prorektor vid Göteborgs universitet.

För mer information:

Isabel Fernandes, GU Holding AB, isabel.fernandes@holding.gu.se eller Lena Holmberg, Innovationskontor Väst, lena.holmberg@chalmers.se

AV: Isabel Fernandes

• Kocken och jag och Middagsfrid slår ihop sina kassar!

[2014-04-14] Göteborgsbaserade matkasseföretaget Kocken och jag ger sina kunder möjlighet att få sina leveranser från Middagsfrid fr.o.m. maj, när företaget avvecklar sina matkasseleveranser.

• Alliansens politik får tydligt resultat

[2014-04-08] Magdalena Andersson (S), Mikael Damberg (S) och Anneli Hulthén (S) anklagar oss i GP, 1/4, för att hota företagandet. Ett påstående som klingar falskt i jämförelse med verkligheten, skriver Anna Kinberg Batra (M) och Lars Hjälmered (M).

• Upp till bevis om inkubatorverksamhet

[2014-04-08] Magdalena Andersson, Mikael Damberg och Anneli Hulthén sätter en hög tilltro till det nationella inkubatorprogrammet, som utgör ungefär 30 procent av inkubatorernas totala kostnader i Sverige. Det är bra. Tonläget måste betyda att Magdalena Andersson har nya pengar till nationell inkubatorverksamhet i det socialdemokratiska budgetalternativet, skriver Håkan Ekengren (C) och Kristina Jonäng (C).

• Göteborg värd för Sveriges Innovationsriksdag 2014

[2014-04-01] Göteborg värd för Sveriges Innovationsriksdag 2014 Länk till artikel skriven av Business Region Göteborg: http://www.businessregion.se/5.52b58bdf14510b1516296a55.html

• Regeringen riskerar framtidens företag och jobb

[2014-04-01] 1. Regeringen riskerar framtidens företag och jobb https://www.gp.se/nyheter/debatt/1.2327677-regeringen-riskerar-framtidens-foretag-och-jobb 2. Entreprenörsvisum viktigt för ett Silicon Valley of Sweden http://www.gp.se/nyheter/debatt/1.2327588-entreprenorsvisum-viktigt-for-ett-silicon-valley-of-sweden

• Jobb och tillväxt i fokus på Sveriges Innovationsriksdag 2014

[2014-03-31] 2 dagar. 60 talare. 250 deltagare. Göteborg är värdstad när 250 beslutsfattare från näringsliv, akademi, offentlig sektor och politik, samt företrädare för Sveriges inkubatorer och science parks möts för dialog och erfarenhetsutbyte.

• Ny upptäckt i fetmakampen

[2014-03-27] Varje år opereras 8 000 svenskar mot övervikt. Nu har forskare funnit varför diabetes och hjärtsjukdom påverkas positivt. Förutom att magsäcken krymps, höjs patientens nivå av gallsyra efter en operation. - Upptäckten kan på sikt leda till nya läkemedel som alternativ till fetmakirurgi, säger Fredrik Bäckhed, professor vid Sahlgrenska akademin och föreståndare för Wallenberglaboratoriet. http://www.gp.se/nyheter/goteborg/1.2323079-ny-upptackt-i-fetmakampen DN har också publicerat upptäckten: http://www.dn.se/nyheter/sverige/nyckeln-till-viktras-avslojad/

• Giftig svamp kan bota cancer

[2014-03-13] Forskare vid Göteborgs universitet resp Sahlgrenska universitetssjukhuset har hitttat ett sätt att bota njucancer. GU Holding har jobbat sedan 2009 med forskarna för att utveckla forskningsresultatet i bolaget Oncorena, som även stöttas sedan 2013 av PULS Invest.